- Για τη βάση :
- 250 γραμμάρια αλεύρι γ.ό.χ.
- 1/4 κ.γ. αλάτι
- 50 γραμμάρια ζάχαρη
- 125 γραμμάρια βούτυρο
- 1 αυγό
- 30 γραμμάρια κονιάκ
- βαρίδια για τάρτα ή όσπρια
- Για τη γέμιση :
- 1 κιλό κίτρινη κολοκύθα
- 2 αυγά
- 100 γραμμάρια γάλα
- 150 γραμμάρια ζάχαρη
- 80 γραμμάρια ψιλό σιμιγδάλι
- Για πασπάλισμα :
- 4 κ.σ. καστανή ζάχαρη
- 1 κ.σ. κανέλα
- 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 1/4 κ.γ. μπαχάρι
Τάρτα κολοκύθας γλυκιά ( κολοκυθόπιτα )
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και τη ζάχαρη. Τρίβουμε το μείγμα αλευριών με το βούτυρο μέχρι να γίνει ψιχουλιαστό. Προσθέτουμε το αυγό και το κονιάκ και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Αν χρειάζεται προσθέτουμε και 1-2 κ.σ. κρύο νερό ή λίγο ακόμα αλεύρι. Βουτυρώνουμε μια μεγάλη ταρτιέρα και ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο. Την απλώνουμε στο σκεύος και την τρυπάμε με ένα πιρούνι. Βάζουμε την τάρτα στο ψυγείο. Πλένουμε και κόβουμε την κολοκύθα στη μέση. Με ένα κουτάλι αφαιρούμε τις ίνες και τους σπόρους, την κόβουμε σε κομμάτια και την ξεφλουδίζουμε. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο νερό ίσα να σκεπάζει την κολοκύθα και τη βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει. Στραγγίζουμε και λιώνουμε την κολοκύθα με έναν πολτοποιητή πατάτας. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί μια αραιή κρέμα. Απλώνουμε τη γέμιση στην τάρτα. Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά σε αέρα και αντίσταση.
Καλή σας όρεξη!