- Για το προζύμι
- 90 γραμμάρια γάλα χλιαρό
- 50 γραμμάρια μαγιά νωπή
- 30 γραμμάρια ζάχαρη
- 30 γραμμάρια αλεύρι γ.ό.χ.
- Για τη ζύμη
- 2 αυγά
- 150 γραμμάρια ζάχαρη
- 150 γραμμάρια γάλα
- 100 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
- 1 κ.γ. κάρδαμο
- 2 κ.γ. μαχλέπι
- 1 βανίλια
- 1 πρέζα αλάτι
- 650 γραμμάρια αλεύρι γ.ό.χ.
- Για τη γέμιση
- 200 γραμμάρια μαρμελάδα
- Για επάλειψη
- 1 αυγό
- 1/2 κ.σ. ζάχαρη
- σουσάμι
Κορμός τσουρέκι με μαρμελάδα
Για το ρολό τσουρεκιού όλα τα υλικά θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Για το προζύμι: σε ένα μπωλ βάζουμε το γάλα. Προσθέτουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε να διαλυθούν. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα ώστε να μη δημιουργηθούν σβόλοι και το αλεύρι να διαλυθεί καλά. Σκεπάζουμε το προζύμι και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 10 λεπτά ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Για τη ζύμη: στο μπωλ του μίξερ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το βούτυρο το γάλα το προζύμι και τα μπαχαρικά. Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε. Όταν η ζύμη ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπωλ είναι έτοιμη. Δε χρειάζεται να προσθέσουμε επιπλέον αλεύρι αν κολλάει στα χέρια γιατί θα γίνει πολύ σφιχτή. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο σκεύος και τη σκεπάζουμε. Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασσιαστεί για 2 ώρες. Μετά από 2 ώρες χωρίζουμε τη ζύμη σε δυο μέρη. Αν κολλάει στον πάγκο πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Με ένα πλάστη ανοίγουμε το κάθε μέρος σε φύλλο και απλώνουμε σε κάθε φύλλο τη μαρμελάδα. Τυλίγουμε τα φύλλα σε ρολά και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόχαρτο. Για την επάλειψη ανακατεύουμε το αυγό με τη ζάχαρη και αλείφουμε τα ρολά. Πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 190 βαθμούς για 30 λεπτά. Όταν κρυώσουν κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.
Καλή σας όρεξη!