- Για το παντεσπάνι
- 4 αυγά
- 120 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
- 60 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 30 γραμμάρια κακάο
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κάψουλα σκόνη βανίλιας
- Για τη γέμιση
- 400 γραμμάρια κρέμα κάστανο (βλ.συνταγή)
- Για την επικάλυψη
- 150 γραμμάρια κρέμα γάλακτος πλήρη
- 15 γραμμάρια άχνη ζάχαρη
- κερασάκια γλασέ
Κορμός χριστουγεννιάτικος με κρέμα κάστανο
Για το παντεσπάνι: σε ένα ταψί βάζουμε ένα κομμάτι λαδόχαρτο και με ένα πινέλο το βουτυρώνουμε. Στο μίξερ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τη βανίλια και ανακατεύουμε. Απλώνουμε το μίγμα στο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για 15 λεπτά. Αμέσως μόλις ψηθεί το παντεσπάνι το βάζουμε σε μια πετσέτα και την τυλίγουμε σε ρολό.
Για την επικάλυψη: βάζουμε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να πήξει σε σαντιγύ. Βάζουμε τη σαντιγύ στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε.
Για τη συναρμολόγηση: ξετυλίγουμε το παντεσπάνι και απλώνουμε την κρέμα κάστανο (βλ. συνταγή). Τυλίγουμε ξανά το ρολό. Με μια μαρίζ ή σπάτουλα αλείφουμε το ρολό με τη σοκολατένια σαντιγύ. Με ένα πιρούνι κάνουμε γραμμές πάνω στη σαντιγύ ώστε να μοιάζει με κορμό δέντρου. Κόβουμε 2 ακριανά κομμάτια και τα κολλάμε ανάποδα πάνω στον κορμό σαν ρόζους. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη. Γαρνίρουμε με κερασάκια γλασέ.
Καλή σας όρεξη!