- Για το παντεσπάνι
- 120 γραμμάρια χλιαρό γάλα
- 25 γραμμάρια μαγιά νωπή
- 240 γραμμάρια αλεύρι γ.ό.χ.
- 3 αυγά
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- 120 γραμμάρια λιωμένο βούτυρο
- 1 πρέζα αλάτι
- Για το σιρόπι
- 500 γραμμάρια νερό
- 300 γραμμάρια ζάχαρη
- 50 γραμμάρια ρούμι
- Για το γλάσο βερύκοκο
- 100 γραμμάρια μαρμελάδα βερύκοκο
- 2 κ.σ. νερό
- Για την κρέμα σαντιγύ
- 200 γραμμάρια κρέμα γάλακτος πλήρη
- 20 γραμμάρια άχνη ζάχαρη
- φρούτα της προτίμησής μας
Μπαμπάς με ρούμι
Για το παντεσπάνι : σε ένα μεγάλο μπωλ βάζουμε το γάλα και διαλύουμε σ’αυτό τη μαγιά μαζί με 60 γραμμάρια από το αλεύρι. Αφήνουμε το μίγμα να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, το αλάτι, το μίγμα της μαγιάς και το υπόλοιπο αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε το μίγμα σε μια φόρμα για κέικ. Το σκεπάζουμε με μια υγρή πετσέτα και το αφήνουμε για 1 ώρα να φουσκώσει και να διπλασσιαστεί σε όγκο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις και ψήνουμε το μπαμπά για 35-40 λεπτά. Όταν κρυώσει ο μπαμπάς τον ξεφορμάρουμε και τον κόβουμε οριζόντια στη μέση.
Για το σιρόπι : βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 2 λεπτά και αφού το αποσύρουμε προσθέτουμε το ρούμι. Τρυπάμε τα 2 κομμάτια του μπαμπά σε διάφορα σημεία με ένα μυτερό ξυλάκι. Ξαναβάζουμε στη φόρμα τα δυο κομμάτια παντεσπάνι και προσθέτουμε το ζεστό σιρόπι. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Για το γλάσο βερύκοκο : ανακατεύουμε τη μαρμελάδα με το νερό.
Για την κρέμα σαντιγύ : χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη ζάχαρη μέχρι να πήξει. Αφού κρυώσει το παντεσπάνι βάζουμε το κάτω μέρος σε μια πιατέλα και απλώνουμε τη μισή σαντιγύ. Από πάνω τοποθετούμε το δεύτερο κομμάτι παντεσπάνι και αλείφουμε με το γλάσο βερύκοκο. Γαρνίρουμε την επιφάνεια του μπαμπά με την υπόλοιπη σαντιγύ και κομμάτια από φρούτα της προτίμησής μας.
Καλή σας όρεξη!