- Για τα ντόνατς
- 200 γραμμάρια γάλα χλιαρό
- 25 γραμμάρια μαγιά νωπή
- 80 γραμμάρια ζάχαρη
- 70 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
- 2 αυγά
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1 βανίλια
- 250 γραμμάρια αλεύρι γ.ό.χ.
- Για τη γέμιση
- 200 γραμμάρια κουβερτούρα
- 200 γραμμάρια γάλα εβαπορέ
- 30 γραμμάρια βούτυρο
Ντόνατς φούρνου γεμιστά με σοκολάτα
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Σε ένα μπωλ βάζουμε το γάλα και προσθέτουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η μαγιά και αφήνουμε το μπωλ σκεπασμένο για 5 λεπτά. Προσθέτουμε στο μπωλ τα αυγά χτυπημένα και το βούτυρο και ανακατεύουμε. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και τη βανίλια. Ρίχνουμε το μίγμα αλευριού στο μίγμα μαγιάς και ανακατεύουμε. Πρέπει να δημιουργηθεί ένας σχετικά σφιχτός χυλός. Αφήνουμε το χυλό σκεπασμένο για 1 ώρα να φουσκώσει.
Αν δεν τον χρησιμοποιήσουμε αμέσως μπορούμε αφού φουσκώσει να τον κρατήσουμε στο ψυγείο για 2 μέρες σε μεγάλο σκεύος γιατί θα συνεχίσει να φουσκώνει ελαφρά.
Βουτυρώνουμε μια φόρμα για ντόνατς με 12 θήκες και μοιράζουμε το μίγμα έτσι ώστε να γεμίσουν οι θηκούλες στο μισό. Ψήνουμε τα ντόνατς σε προθερμασμένο φούρνο σε αέρα και αντίσταση στους 200 βαθμούς για 6 λεπτά και χαμηλώνουμε στους 180 βαθμούς για άλλα 6 λεπτά. Τα βγάζουμε από τη φόρμα και συνεχίζουμε τη διαδικασία με την υπόλοιπη ζύμη.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση : ζεσταίνουμε το γάλα εβαπορέ. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα εβαπορέ ανακατεύοντας. Τέλος προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύουμε και αποσύρουμε. Βάζουμε τη γέμιση σε ένα κορνέ με μυτερή άκρη. Μόλις κρυώσουν ελαφρά τα ντόνατς τα τρυπάμε στην άκρη και πιέζουμε το κορνέ για να γεμίσουν. Αν θέλουμε τα περιχύνουμε με έξτρα σοκολάτα που μας περίσσεψε.
Καλή σας όρεξη!