- 200 γραμμάρια γάλα χλιαρό
- 25 γραμμάρια μαγιά νωπή
- 50 γραμμάρια ζάχαρη
- 70 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
- 2 αυγά
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1 βανίλια
- 400-500 γραμμάρια αλεύρι γ.ό.χ.
- καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα
- ζάχαρη για πασπάλισμα
Ντόνατς κλασικά
Προσθέτουμε στο γάλα τη μαγιά τη ζάχαρη και 1 κ.σ. αλεύρι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το χυλό σκεπασμένο περίπου 5 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Στο μίξερ χτυπάμε τα αυγά με το βούτυρο και το αλάτι και προσθέτουμε το μίγμα μαγιάς τη βανίλια και όσο αλεύρι χρειάζεται ώστε να πετύχουμε μια ελαστική ζύμη. Σκεπάζουμε το μπωλ και αφήνουμε τη ζύμη για 1 ώρα να φουσκώσει. Αφού φουσκώσει μπορούμε να τη φυλάξουμε σε σκεύος με καπάκι στο ψυγείο για 2 μέρες μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 1,5 εκ. Με ένα στρογγυλό κουπ πατ κόβουμε δίσκους και με ένα μικρότερο κουπ πατ κόβουμε μια τρύπα στη μέση κάθε δίσκου. Αφήνουμε τα ντόνατς σκεπασμένα με μια πετσέτα για 30 λεπτά. Ζεσταίνουμε 4 δάχτυλα καλαμποκέλαιο σε μια βαθιά κατσαρόλα και τηγανίζουμε τα ντόνατς για 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Τα ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί και όσο είναι ζεστά τα βουτάμε σε μπόλικη ζάχαρη.
Καλή σας όρεξη!