- 1 κιλό κράνα
- ζάχαρη κρυσταλλική
- φρέσκο δεντρολίβανο
- φύλλα μέντας
- φύλλα δυόσμου
Πελτές ή σάλτσα κράνο
Η σάλτσα από κράνα είναι μια συμπυκνωμένη μαρμελάδα που μπορούμε να την έχουμε σφραγισμένη σε βαζάκια όπως τις μαρμελάδες και να τη χρησιμοποιούμε κατά διαστήματα σε διάφορες παρασκευές. Όταν ανοίξουμε ένα βαζάκι το διατηρούμε στο ψυγείο.
Για την παρασκευή της σάλτσας : πλένουμε τα κράνα και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό που να τα σκεπάζει. Τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν και τα σουρώνουμε. Σε ένα σουρωτήρι με μέτριες τρύπες που από κάτω έχουμε βάλει ένα σκεύος πατάμε τα κράνα να βγάλουν την ψίχα και τον πολτό τους και πετάμε τα κουκούτσια. Ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα την ψίχα και προσθέτουμε ζάχαρη κατά 1/3 σε βάρος από τον πολτό των κράνων. Σε ένα σουρωτήρι χεριού για τσάι βάζουμε το δεντρολίβανο, τη μέντα και το δυόσμο και κλείνουμε το καπάκι. Το βάζουμε στην κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα ανακατεύοντας κάπου κάπου ώστε να μην κολλήσει. Αν είναι πολύ πηχτή προσθέτουμε 3-4 κ.σ. νερό. Δεν πρέπει να περιμένουμε να πήξει τελείως γιατί αυτό γίνεται αφού κρυώσει εντελώς. Με ένα ραβδομπλέντερ, αφού αφαιρέσουμε τα μυρωδικά, πολτοποιούμε τη σάλτσα για να αποκτήσει μια λεία μορφή. Ενώ ο πελτές είναι ακόμα ζεστός τον μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια και κλείνουμε το καπάκι σφιχτά. Τα αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε έτσι μέχρι να σχηματιστεί στο καπάκι μια λακκούβα. Αυτό είναι το σημάδι ότι σφράγισαν.
Καλή σας όρεξη!