- Για τα ωτία
- 400 γραμμάρια γάλα αγελαδινό
- 250 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κ.σ. καλαμποκέλαιο
- 2 αυγά
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κάψουλα σκόνη βανίλιας
- 2 φακελάκια μαγιά ξερή
- 800 γραμμάρια αλεύρι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Για το σιρόπι
- 250 γραμμάρια ζάχαρη
- 300 γραμμάρια νερό
- φλούδα από 1 λεμόνι
Ποντιακά ωτία σιροπιαστά
Για τα ωτία : όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Στον κάδο της κουζινομηχανής βάζουμε τα αυγά, το καλαμποκέλαιο, τη ζάχαρη και το γιαούρτι (βλ. συνταγή) και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το αλάτι, τη βανίλια και τη μαγιά και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια ξεκινάμε το ζύμωμα με το γάντζο προσθέτοντας σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι να έχουμε μια ζύμη ελαστική που να μην κολλάει. Προσαρμόζουμε την ποσότητα του αλευριού ώστε η ζύμη να είναι μεν μαλακή αλλά να μην κολλάει. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη για 30 λεπτά να ξεκουραστεί και να διπλασσιαστεί σε όγκο. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μέρη και ανοίγουμε φύλλο. Κόβουμε λωρίδες με φάρδος περίπου 4 εκ. Με ένα ροδάκι κόβουμε κάθετα σε κομμάτια μήκους 12 εκ. και κάνουμε στη μέση μια μικρή σχισμή. Γυρνάμε τη μια άκρη μέσα στη σχισμή και φτιάχνουμε φιογκάκια (ωτία). Αραδιάζουμε τα ωτία σε ταψιά με λαδόχαρτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 160-170 βαθμούς Κελσίου για 30 λεπτά. Αφήνουμε τα ωτία να κρυώσουν.
Για το σιρόπι : σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και τη φλούδα λεμονιού και βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Όταν ξεκινήσει ο βρασμός χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 2 λεπτά.
Όταν κρυώσουν τα ωτία τα βουτάμε στο ζεστό σιρόπι για 2 λεπτά και τα βγάζουμε σε μια πιατέλα.
Καλή σας όρεξη!