- Για τη βάση
- 125 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό
- 200 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50 γραμμάρια αλεύρι αμυγδάλου
- 60 γραμμάρια ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 αυγό
- Για την κρέμα βανίλια
- 1 λίτρο γάλα αγελαδινό
- 4 κρόκους αυγών
- 80 γραμμάρια κορν φλάουρ
- 100 γραμμάρια ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κάψουλα σκόνη βανίλιας
- 50 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό
- Για τη γαρνιτούρα
- 100 γραμμάρια φρούτα του δάσους φρέσκα ή κατεψυγμένα
- 2 κ.γ. σκόνη ζελατίνης
- 200 γραμμάρια βραστό νερό
- 1 κ.σ. λιμοντσέλο
Τάρτα με κρέμα βανίλια και φρούτα του δάσους
Για τη βάση : κόβουμε το βούτυρο σε κομματάκια και το ανακατεύουμε με το αλεύρι γ.ό.χ., το αλεύρι αμυγδάλου, τη ζάχαρη και το αλάτι μέχρι να πάρουμε ένα ψιχουλιαστό μίγμα. Προσθέτουμε το αυγό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια σχετικά μαλακή ζύμη. Τυλίγουμε τη ζύμη με μια μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα 28 εκ. και ανοίγουμε το φύλλο της τάρτας. Τοποθετούμε το φύλλο στην ταρτιέρα και το τρυπάμε με ένα πιρούνι. Το σκεπάζουμε με ένα λαδόχαρτο και απλώνουμε ειδικά βαρίδια για τάρτα. Αν δεν έχουμε βαρίδια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ρεβίθια ή φασόλια. Αυτό το κάνουμε γιατί δε θέλουμε η τάρτα να φουσκώσει. Ψήνουμε τη βάση σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 170 βαθμούς Κελσίου για 15 λεπτά. Αφαιρούμε τα βαρίδια και το λαδόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά να ροδίσει η επιφάνεια. Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει.
Για τη γέμιση : σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τους κρόκους αυγών μαζί με τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, το αλάτι και τη βανίλια. Καθώς ανακατεύουμε προσθέτουμε λίγο από το ζεστό γάλα. Μεταφέρουμε το μίγμα στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και την απλώνουμε στην τάρτα.
Για τη γαρνιτούρα: σε 2 κ.σ. κρύο νερό ανακατεύουμε τη ζελατίνη και την αφήνουμε για 5 λεπτά. Κατόπιν προσθέτουμε το βραστό νερό και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η ζελατίνη. Προσθέτουμε το λιμοντσέλο και αφήνουμε τη ζελατίνη να κρυώσει. Όταν γίνει χλιαρή τη βάζουμε στο ψυγείο να πήξει τόσο ώστε να είναι διαυγής και να απλώνεται. Γαρνίρουμε την τάρτα με τα φρούτα του δάσους και καλύπτουμε με τη ζελατίνη. Βάζουμε την τάρτα στο ψυγείο μέχρι να πήξει καλά η ζελατίνη.
Καλή σας όρεξη!