- Για το παντεσπάνι
- 250 γραμμάρια αλεύρι αμυγδάλου (αμύγδαλο σε πούδρα)
- 180 γραμμάρια αλεύρι γ.ό.χ. κοσκινισμένο
- 20 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ
- 150 γραμμάρια ζάχαρη
- 6 μεγάλα αυγά
- 1 πρέζα αλάτι
- βανίλια
- Για το σιρόπι
- 200 γραμμάρια ζάχαρη
- 400 γραμμάρια νερό
- φλούδα από 1 λεμόνι
- Για τη γέμιση
- 500 γραμμάρια γάλα
- 40 γραμμάρια κορν φλάουρ
- 50 γραμμάρια ζάχαρη
- 2 κρόκους αυγών
- 1 πρέζα αλάτι
- βανίλια
- Για την επικάλυψη
- 1 φάκελο φυτική σαντιγύ σε σκόνη
- 200 γραμμάρια γάλα
- αμύγδαλα φιλέ
- κερασάκια γλασέ
Τούρτα αμυγδάλου
Για το παντεσπάνι : χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών με το αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα και την αφήνουμε στην άκρη. Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτουμε το αλεύρι, την πούδρα αμυγδάλου, το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια. Ανακατεύουμε απαλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά και αδειάζουμε το μείγμα σε μια αντικολλητική φόρμα με σούστα που προηγουμένως έχουμε βουτυροαλευρώσει. Ψήνουμε το παντεσπάνι σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις στη δεύτερη από κάτω θέση για 40-50 λεπτά. Αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει και το κόβουμε οριζοντίως στη μέση ώστε να πάρουμε δυο φέτες. Για το σιρόπι : βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και τη φλούδα για 2 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Για τη γέμιση : βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί και χτυπάμε τους κρόκους με το αλάτι, το κορν φλάουρ, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Αδειάζουμε στα αυγά το 1/3 από το γάλα και ανακατεύουμε. Επιστρέφουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε την κρέμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει. Βάζουμε τη μια φέτα παντεσπάνι σε ένα δίσκο και ραντίζουμε με σιρόπι. Απλώνουμε την κρέμα. Τοποθετούμε τη δεύτερη φέτα παντεσπάνι και ραντίζουμε με σιρόπι. Χτυπάμε τη σαντιγί με το γάλα μέχρι να αφρατέψει και να σταθεροποιηθεί και απλώνουμε στην επιφάνεια και στα πλαϊνά της τούρτας (κρατάμε λίγη για στόλισμα). Καβουρδίζουμε ελαφρά σε ένα τηγανάκι το αμύγδαλο φιλέ και πασπαλίζουμε την τούρτα. Στολίζουμε με ροζέτες σαντιγί και κερασάκια γλασέ.
Καλή σας όρεξη!