- Για το παντεσπάνι
- 180 γραμμάρια αλεύρι μαλακό
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
- 6 αυγά μεγάλα χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
- 120 γραμμάρια ζάχαρη
- 1 κάψουλα σκόνη βανίλιας
- Για το σιρόπι
- 100 γραμμάρια ζάχαρη
- 100 γραμμάρια νερό
- 1 κ.σ. κονιάκ
- Για την κρέμα
- 1 λίτρο γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
- 80 γραμμάρια κορν φλάουρ
- 120 γραμμάρια ζάχαρη
- 3 κρόκους αυγών
- 1 κ.γ. υγρή βανίλια
- 1 πρέζα αλάτι
- Για το γλάσο σοκολάτας
- 150 γραμμάρια κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- 150 γραμμάρια κρέμα γάλακτος πλήρη
- 1 κ.σ. βούτυρο
Τούρτα κωκ
Για το παντεσπάνι : σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα ασπράδια με μια πρέζα αλάτι και χτυπάμε μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Αδειάζουμε τη μαρέγκα σε ένα καθαρό μπολ. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και τη βανίλια και χτυπάμε μέχρι να φουσκώσει το μίγμα. Ρίχνουμε στο μίγμα με τους κρόκους τη μαρέγκα. Προσθέτουμε τα στερεά υλικά που κοσκινίσαμε και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ. Αδειάζουμε το μίγμα σε ένα αντικολλητικό ταψί με διάμετρο 28 εκ. ή σε ένα ταψί όπου έχουμε βάλει λαδόχαρτο. Ψήνουμε το παντεσπάνι σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου στον αέρα για 30 λεπτά. Μόλις κρυώσει το αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Για το σιρόπι : βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά. Από τη στιγμή που θα αρχίσει να βράζει το σιρόπι χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 3 λεπτά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Για την κρέμα : σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά. Σε ένα μπολ βάζουμε τους κρόκους με τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, τη βανίλια και το αλάτι. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σιγά σιγά προσθέτουμε το ζεστό γάλα ανακατεύοντας ζωηρά. Επαναφέρουμε το μίγμα στην κατσαρόλα και σε σιγανή φωτιά ανακατεύουμε μέχρι η κρέμα να πήξει. Μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα γυάλινο μπολ και σκεπάζουμε την επιφάνεια με μια μεμβράνη. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει εντελώς και έπειτα τη βάζουμε στο ψυγείο.
Για το γλάσο σοκολάτας: σε ένα μπολ βάζουμε την κουβερτούρα. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και περιχύνουμε την κουβερτούρα. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το γλάσο να γίνει χλιαρό.
Για τη συναρμολόγηση της τούρτας : κόβουμε το παντεσπάνι οριζόντια στα δυο. Σε μια πιατέλα βάζουμε το κάτω κομμάτι και ραντίζουμε με το σιρόπι. Απλώνουμε την κρέμα και σκεπάζουμε με το δεύτερο κομμάτι παντεσπάνι. Τέλος περιχύνουμε την τούρτα με το γλάσο σοκολάτας.
Καλή σας όρεξη!