- 500 γραμμάρια σουσάμι
- 250 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
- 250 γραμμάρια μέλι
Τραγανό παστέλι με σουσάμι
Σε ένα ταψί 35 επί 40 εκ. βάζουμε λαδόχαρτο και το βρέχουμε ελαφρά. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το σουσάμι. Το βάζουμε σε μέτρια φωτιά και αρχίζουμε να το καβουρντίζουμε ανακατεύοντας συνεχώς με μια κουτάλα ξύλινη μέχρι να σκουρύνει. Προσέχουμε να μη μας καεί γι’ αυτό ανακατεύουμε συνεχώς. Αδειάζουμε το σουσάμι σε ένα σκεύος. Στο τηγάνι βάζουμε το μέλι και τη ζάχαρη. Το βάζουμε σε δυνατή φωτιά και όταν αρχίσει να ζεσταίνεται χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο. Πρέπει το μέλι να φτάσει σε σημείο βρασμού γύρω στους 110 βαθμούς Κελσίου. Τώρα προσθέτουμε το σουσάμι και ανακατεύουμε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά για περίπου 5-8 λεπτά ή μέχρι το μίγμα να σφίξει. Αμέσως αδειάζουμε το παστέλι στο ταψί με το λαδόχαρτο και το πατάμε καλά με μια μεταλλική κουτάλα σερβιρίσματος ή έναν πλάστη. Κόβουμε με μεγάλο ακονισμένο μαχαίρι σε μερίδες και αφήνουμε να κρυώσει. Τυλίγουμε τα παστέλια σε μεμβράνη ή καραμελόχαρτο. Εναλλακτικά μπορούμε να τα βάλουμε σε αεροστεγές δοχείο.
Καλή σας όρεξη!