- Για το προζύμι
- 90 γραμμάρια γάλα χλιαρό
- 50 γραμμάρια μαγιά νωπή
- 30 γραμμάρια ζάχαρη
- 30 γραμμάρια αλεύρι για τσουρέκι
- Για τη ζύμη
- 2 αυγά
- 150 γραμμάρια ζάχαρη
- 150 γραμμάρια γάλα χλιαρό
- 120 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
- 1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 κ.γ. κάρδαμο
- 2 κ.γ. μαχλέπι
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 650 γραμμάρια αλεύρι για τσουρέκι
- Για το άλειμμα
- 1 αυγό
- 1/2 κ.σ. ζάχαρη
- αμύγδαλα φιλέ
Τσουρέκια
Όλα τα υλικά για τα τσουρέκια πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Για το προζύμι : σε ένα μπωλ διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο γάλα και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε το χυλό με σύρμα. Σκεπάζουμε το προζύμι και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος ή στο φούρνο στους 30 βαθμούς μέχρι να αφρίσει για 30 λεπτά περίπου.
Για τη ζύμη : λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το προζύμι, το βούτυρο, τα μπαχαρικά και το γάλα. Ζυμώνοντας προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη και ξεκολλάει από τα τοιχώματα τη βάζουμε σε ένα μεγάλο σκεύος και τη σκεπάζουμε καλά. Την αφήνουμε σε ζεστο μέρος για 2 ώρες να διπλασσιαστεί. Στρώνουμε λαδόχαρτο σε ένα ταψί. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δυο και πλάθουμε δυο τσουρέκια. Τα αφήνουμε για άλλη 1 ώρα στο ταψί να φουσκώσουν. Αλείφουμε τα τσουρέκια με το μίγμα του αυγού. Πασπαλίζουμε με αμύγδαλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 30 λεπτά.
Καλή σας όρεξη!