- Για το παντεσπάνι
- 5 αυγά χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
- 100 γραμμάρια άχνη ζάχαρη
- 120 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κάψουλα σκόνη βανίλιας
- 4 κ.σ. χυμό λεμονιού
- Για την κρέμα βανίλια
- 1 λίτρο γάλα αγελαδινό
- 120 γραμμάρια κρέμα κάστερ
- 80 γραμμάρια άχνη ζάχαρη
- 5 κ.σ. μαρμελάδα φράουλα (βλ. συνταγή)
- Για την κρέμα σαντιγύ
- 1 φάκελο φυτική σκόνη για σαντιγύ
- 200 γραμμάρια γάλα αγελαδινό
- 10-12 φράουλες
Τούρτα φράουλα
Για το παντεσπάνι : χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους. Βάζουμε τα ασπράδια στο μπολ του μίξερ και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να έχουμε μια σφιχτή μαρέγκα. Αφήνουμε τη μαρέγκα στην άκρη. Στο μπολ του μίξερ βάζουμε τους κρόκους, την άχνη ζάχαρη, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, τη βανίλια. Χτυπώντας σε μέτρια ταχύτητα, προσθέτουμε σιγά σιγά το χυμό λεμονιού. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αφρατέψει το μίγμα. Βάζουμε λαδόχαρτο σε ένα ορθογώνιο ταψί 24 επί 34 εκ. ή στρογγυλό 28 εκ. Αδειάζουμε το μίγμα στο ταψί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς Κελσίου για 30 λεπτά. Αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει και με ένα μαχαίρι ψωμιού το κόβουμε οριζόντια στη μέση.
Για την κρέμα βανίλια : κρατάμε 120 γραμμάρια από το κρύο γάλα σε ένα μπολ και βάζουμε το υπόλοιπο γάλα σε μια κατσαρόλα να ζεσταθεί. Στο μπολ με το κρύο γάλα προσθέτουμε την κρέμα κάστερ και την άχνη ζάχαρη. Ανακατεύουμε να διαλυθεί. όταν ζεσταθεί το γάλα αδειάζουμε το μίγμα του μπολ στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Για την κρέμα σαντιγύ : στο μπολ του μίξερ βάζουμε το γάλα και τη φυτική σκόνη για σαντιγύ και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να πήξει και να στέκεται. Μέχρι να χρησιμοποιήσουμε τη σαντιγύ τη βάζουμε στο ψυγείο.
Για τη συναρμολόγηση : σε μια πιατέλα τοποθετούμε τη μια φέτα παντεσπάνι. Απλώνουμε λίγη κρέμα βανίλια και τη μαρμελάδα βανίλια. Τοποθετούμε τη δεύτερη φέτα παντεσπάνι. Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα φροντίζοντας να καλύψουμε και τα πλαϊνά της τούρτας. Αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο για μια ώρα. Βάζουμε την κρέμα σαντιγύ σε ένα κορνέ ή σακούλα ζαχαροπλαστικής και στολίζουμε την επιφάνεια της τούρτας με μικρές ροζέτες. Κόβουμε στη μέση τις φράουλες και τις μοιράζουμε στην επιφάνεια της τούρτας. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή σας όρεξη!