- 500 γραμμάρια σιμιγδάλι χονδρό
- 100 γραμμάρια βούτυρο
- 50 γραμμάρια καρύδια χοντροτριμμένα
- 80 γραμμάρια σταφίδες μαύρες
- 100 γραμμάρια σταγόνες σοκολάτας
- Για το σιρόπι
- 1500 γραμμάρια νερό
- 300 γραμμάρια ζάχαρη
- 2 κ.σ. λιμοντσέλο
- 1/2 κ.σ. σκόνη τζίντζερ
- 1 ξυλάκι κανέλας
- χυμό από 1/2 λεμόνι
- φλούδα από 1 λεμόνι
- Για επικάλυψη
- 100 γραμμάρια κουβερτούρα
- 50 γραμμάρια κουβερτούρα λευκή
Χριστουγεννιάτικος χαλβάς σιμιγδαλένιος
Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι: βράζουμε όλα τα υλικά μαζί εκτός από το λιμοντσέλο για 4 λεπτά και προσθέτουμε το λιμοντσέλο. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Χαλβάς: Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε προσεκτικά το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά με ξύλινη κουτάλα ώσπου να σκουρύνει. Λίγο πριν αποσύρουμε προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε για 1 λεπτό ακόμα. Προσθέτουμε τις σταφίδες και τις σταγόνες σοκολάτας.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσεκτικά ρίχνουμε στο σιμιγδάλι το σιρόπι αφού αφαιρέσουμε τη φλούδα του λεμονιού και την κανέλα. Ανακατεύουμε μέχρι το σιρόπι να απορροφηθεί από το σιμιγδάλι. Αδειάζουμε το χαλβά σε μια φόρμα με σχήμα αστέρι. Σε ένα σκεύος μπεν μαρί λιώνουμε χωριστά τις κουβερτούρες. Όταν κρυώσει ο χαλβάς αναποδογυρίζουμε τη φόρμα σε μια πιατέλα. Περιχύνουμε με τη μαύρη κουβερτούρα και κάνουμε σχέδια με τη λευκή.
Καλή σας όρεξη!